Külön szabály érvényesül a 3,5 tonna össztömeg alatti járművekre Németországban - II. rész

Dátum: 2009. december 02.

A fenti szabályozás az Európai Uniós országok közül csak németországban érvényesül.

Mindez a külföldi állampolgárok számára azt jelenti, hogy a a lázlapra történő feljegyzési kötelezettségük is csak Németország területén érvényesül. Az első bejegyzést a lázlapon a gépjármű vezetőjének akkor kell megtennie, amikor belép Németország területére, feljegyzési kötelezettsége pedig akkor ér vége, amikor elhagyja Németország területét.
Abban az esetben, ha gépjárművezetők elmulasztják a lázlap vezetési kötelezettségüket, vagy azt nem megfelelően vezetik, akkor a német hatóságoknak lehetőségük nyílik a bírságolásra. A pénzbüntetés nagysága annak megfelelően alakul, hogy a sofőr hány napot töltött Németország területén. A pénzbírság összege a német szövetségi bírságkatalógus alapján tételesen kerül meghatározásra, nagysága általában 125,- Eurót tesz ki egy napra vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy tételes bírságról van szó, azzal szemben az esetek többségében nincs lehetőség mérséklésre.
Abban a nem várt esetben, ha mégis ellenőrzésre kerül sor, és valamilyen oknál fogva mégsem került volna sor a lázlap vezetésre, a sofőr részéről az alábbiakat javaslom:
Arra fel kell készülni, hogy ebben az esetben bírság kerül kiszabásra mindenképpen sor fog kerülni. A kiszabásra kerülő bírság összegének minimalizálása érdekében - mivel az a szabálysértéssel érintett napok száma alapján van meghatározva - célszerű arra hivatkozni, hogy a gépjármű vezetője csak az ellenőrzés napján tartózkodott Németország területén, a megelőző 28 napban nem. Természetesen mindezzel nem a jogszabály megkerülésére kívánom a cégeket és a sofőrőket sarkallni.  A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetben a német hatóságok általában csak azt tudja bizonyítani, hogy a sofőr egy vagy két napot tartózkodott teljes egészében vagy részben országuk területén, így a pénzbírság csak egy vagy két napra kerül kiszabásra. Felhívom a figyelmet arra is, hogy ez utóbbi megállapítás csak akkor igaz, ha a hatóság nem tud bizonyítékot találni ennek ellenkezőjére ( pl.: pár nappal korábbi igazoltatás, bírságolás stb. ) ( Forrás: kamionhirek.hu )

vissza az előző oldalra

60 60 MINSzombathely 60 MINPápa 60 MINAjka 60 MINGyőr 60 MINStuttgart 60 MINFrankfurt
Online megbízás

Rendelje meg
express fuvarját
nálunk!