Külön szabály érvényesül a 3,5 tonna össztömeg alatti járművekre Németországban - I. rész

Dátum: 2009. december 02.

A külföldre történő fuvarozás során érdemes figyelemmel lenni és felkészülni az egyes országokban érvényben lévő eltérő szabályokra, és sajátosságokra. Bár az EU rendeleteivel a szerteágazó szabályok egységesítésére törekszik, némi mozgásteret azonban enged az egyes országok jogalkotóinak arra, hogy országaikra nézve saját maguk szabályozzanak egyes kérdéseket. Így van ez Németországban is, amely Európában egyedüliként saját belső szabályozást alkalmaz azokra a kereskedelmi árufuvarozásban résztvevő gépjárművekre amelyek megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 2,8 tonnát, de nem lépi túl a 3,5 tonnát.

Az egységes Európai Uniós előírások szerint azokat a tehergépjárműveket, amelyek a nemzetközi kereskedelmi árufuvarozásban vesznek részt - néhány jogszabályi kivételtől eltekintve - abban az esetben kell menetíró készülékkel ellátni, ha a megengedett legnagyobb össztömegük meghaladja a 3,5 tonnát.
Más a helyzet a nemzetközi kereskedelmi árufuvarozásban részt vevő olyan gépjárművek esetében, amelyek megengedett legnagyobb össztömege 2,8 tonna és 3,5 tonna között van. Németország területén ugyanis rájuk nézve egy kiegészítő különszbályozás van érvényben.
Ezeket a gépjárműveket nem kell menetíró készülékkel felszerelni, ellenben a német jogszabályok értelmében az adott gépjármű sofőrjének minden egyes napra lebontva vezetnie kell a vezetési - és egyéb munkaidőket, a pihenőidőket, valamint a vezetési idő megszakításait is. Ezekre az ún. „lázlap”-okra a sofőrnek minden esetben rá kell írnia a nevét, az adott napi dátumot, a gépjármű forgalmi rendszámát, az út megkezdéskori, illetve befejezéskori kilométeróra állást, és a megtett kilométerek számát is. A fenti bejegyzéseket azonnal el kell végezni, nem tehetők meg utólag. Hasonlóan a tachográf koronghoz a lázlapok esetében is érvényesül az a szabály, hogy a gépjárművezetőnek mind az adott napi, mind az azt megelőző 28 napra vonatkozó lázlapokat is magánál kell tartania, és fel kell tudni muatnia egy esetleges kontroll során.

vissza az előző oldalra

60 60 MINSzombathely 60 MINPápa 60 MINAjka 60 MINGyőr 60 MINStuttgart 60 MINFrankfurt
Online megbízás

Rendelje meg
express fuvarját
nálunk!